مغایرت ها عدم اجرای قرارداد در پیمانهای نفتی : در بررسی برخی از قرادادهای نفتی و یا حتی غیر نفتی،با عبارتی بنام عدم امکان اجرای قرارداد(Impossibility of performance of the contract)مواجه می شویم که در بررسی منطوق بنیان های تاسیس فورس ماژور در حقوق ایران مفاهیمی به ذهن متبادر می گردد که اساساً با مفهوم ها و بنیان های حقوقی عدم امکان اجرای قرداداد مغایرت های قابل تو جهی قابل استنباط است. با مداقه در بندهای متعدد قرارداد های نفتی با عبارت فورس ماژور به عنوان مفهومی مغایری برخورد می نماییم که به نظر میرسد با تعریف بنیانهای فورس ماژور متفاوت است !
اجرا نشدن قرار دادهای نفتی
در عدم امکان اجرای قرارداد،مهمترین رکن،موقتی بودن آن می باشد.
به این معنا که امکان اجرای قرارداد در حال حاضر امکان پذیر نیست اما ممکن است(نه الزاما) شرایط و اوضاع و احوال به حالت عادی برگشته و دو طرف قرارداد به تعهدات قبلی ملزم گردند . مهمترین آنها این است که امکان اجرای قرارداد را کلا ناممکن می سازد و طرفین بعد از آن دیگر هیچ رابطه ی قراردادی نخواهند داشت و یا قرارداد منفسخ می گردد.
اما در فورس ماژور که دارای شرایطی است که از حوصله بحث خارج است.
مطالب مرتبط : کمیسیون ماده 100 شهرداری چیست ؟
عدم اجرای قرارداد در پیمانهای نفتی چیست
عدم اجرای قرارداد در پیمانهای نفتی : امروزه شرکت های بین المللی(IOC) و همچنین کشورهای میزبان(HC) از مفهوم فوق در راستای منافع خود بهره مند شده و قرارداد را نه به بهانه ی فورس ماژور،بلکه به علت عدم امکان اجرای قرارداد متوقف می سازند!چرا که فسخ قرارداد در صورت بروز عواملی که اجرای قرارداد را به صورت موقت غیر ممکن می سازند، الزاما به صرفه و صلاح طرفین نمی باشد.
لازم به ذکر است که تعیین مصادیق دو مفهوم فوق،تابع ضوابط مشخصی نیست.
و با توجه به شرایط و اوضاع و احوال هر قرارداد و یا قوانین کشور میزبان متفاوت است.
برای مثال تحریم اقتصادی ممکن است دائمی تلقی شده و قرارداد مفسخ گردد.
یا اینکه طرفین امیدی به برطرف شدن تحریم داشته باشند و موقتا اجرای قرارداد را ناممکن قلمداد نمایند.
نکته مورد توجه در رابطه با دو مفهوم فوق این است که اگر عدم امکان اجرای قرارداد به درازا کشیده و از میزان معین شده عرفی یا قراردادی طرفین بیشتر شود ، حالت فوق دائمی قلمداد گشته وتبدیل به فورس ماژور می گردد.
شرایط حدوث فورس ماژور و عدم امکان اجرای قرارداد در سایر موارد کاملا یکسان می باشد.
و تنها تفاوت آنها همانطور که بیان شد،در دائمی و موقتی بودن مانع اجرای قرارداد است.